Wie is Gwen?

Even voorstellen

Ik ben Gwen. Sinds 2003 ben ik docent in het voortgezet speciaal onderwijs waar ik met veel plezier lesgeef aan dove en slechthorende jongeren. Mijn lessen geef ik in het Nederlands ondersteund met gebaren (NmG) of in de Nederlandse gebarentaal (NGT). Ik heb in de afgelopen 17 jaar veel verschillende vakken gegeven. Momenteel geef ik de lessen Engels & LOB (=loopbaan oriëntatie begeleiding). Daarnaast ben ik 1 dag per week decaan op mijn school. Naast mijn werk als docent coach ik jongeren binnen mijn praktijk Compassie Jongeren Coaching.

Waarom ben ik jongerencoach?

In mijn lange loopbaan als docent kwam ik erachter dat jongeren veel meer te bieden hebben dan dat scholen er soms uit kunnen halen. Op school werk je aan het behalen van (kern)doelen met als eindbestemming: een diploma. Door de prestatiemaatschappij, de hoge verwachtingen en het drukke leven is er vaak niet voldoende tijd om even stil te staan. Terwijl juist het even stil staan en die 100% aandacht hebben voor jongeren die twijfelen of niet weten welke richting ze op moeten varen zo ontzettend belangrijk is. Dat is jammer want de jeugd is de toekomst! Het leukste in mijn werk als docent vind ik de gesprekken met jongeren. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik meer wil gaan doen met het coachen van jongeren. Om jongeren optimaal te kunnen coachen heb ik de opleiding tot jongerencoach gevolgd bij Sonnevelt. In juni 2020 heb ik mijn diploma behaald.

Ik wil werken vanuit de visie ‘alle gedrag is communicatie’. Hierin luister ik niet alleen naar wat jongeren vertellen maar juist door mijn werkervaring, sensitiviteit en kennis van de gebarentaal zie ik ook de non-verbale signalen! Het is niet voor niks dat uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de communicatie wordt bepaald door non-verbaal gedrag zoals lichaamshouding, mimiek en stemgebruik. Door mijn jarenlange ervaring als docent van dove en slechthorende leerlingen is het bewust zijn en het aflezen van non-verbale communicatie voor mij als vanzelfsprekend.

 

Als jongerencoach wil ik jongeren begeleiden in het proces van bewuste zelfontwikkeling. Zo’n 20 jaar geleden was die bewuste zelfontwikkeling er nog helemaal niet. Toen heb ik mijn keuzes niet echt bewust gemaakt. Zo had ik een decaan die tegen mij zei: Ga jij maar naar de Pabo, dat past wel bij jou en we komen juffen tekort… Eenmaal de Pabo afgerond was voor mij duidelijk dat ik niet in het reguliere basisonderwijs wilde werken. Juist die kleine klassen en de echte aandacht voor de leerlingen in het VSO sprak mij veel meer aan. Gelukkig is er op het gebied van bewuste zelfontwikkeling veel veranderd in 20 jaar! Zo zorgt het vak LOB (loopbaan oriëntatie begeleiding) ervoor dat jongeren op school begeleiding krijgen in het maken van loopbaankeuzes.

Ik (zeker als jongere maar nu ook nog als volwassene) vind het soms moeilijk om keuzes te maken. Door mijn perfectionistische karakter waarin ik de lat hoog leg, veel nadenk en plussen en minnen tegenover elkaar zet, weet als ervaringsdeskundige goed wat jongeren kunnen meemaken. Voeg daar nog wat hoogsensitiviteit aan toe en dan heb je het recept voor een echte perfectionist. Gelukkig heb ik door eigen ervaringen en een persoonlijk ontwikkeltraject veel kunnen leren. Die perfectionist is er zo af en toe nog maar alleen als deze mij dient. De perfectionist in mij heeft mij in mijn vroegere jaren hele mooie dingen gebracht en ervoor gezorgd dat ik nu de keus durf te maken om jongeren hierin te coachen.

Het doel van coaching is volgens mij dat er binnen een korte tijd een verandering zichtbaar is en dat een jongere hierdoor weer zelfverzekerd ‘op weg’ kan. Als coach vind ik het belangrijk om oprecht en met aandacht te luisteren, ik neem de tijd, geef feedback, bied hulp en begeleiding waar dat nodig is. Essentieel voor mij is dat een jongere zelf zijn/haar eigen antwoorden en oplossingen vindt!

Mijn missie

Mijn missie is dat jongeren zichzelf ontdekken en weten wat hun kwaliteiten, passies en dromen zijn. Ze kunnen zelf bewuste keuzes maken waardoor ze een evenwichtiger leven kunnen leiden. Dat is wat ik jongeren gun en ze mee wil geven bij de start van hun leven als volwassene.

Als je leert varen op jouw eigen “Compass” geeft dat meer zelfvertrouwen. En meer zelfvertrouwen leidt tot een fijner, positiever en gelukkiger leven. 

Leuke weetjes over mij:

 

  • Ik ben getrouwd met Stefan en moeder van 2 prachtige kinderen: Noah en Isa. 
  • Ik heb ervaring met de thema’s hooggevoeligheid (HSP), beelddenken en pubers & gamen.
  • Ik ben ervaringsexpert op het gebied van perfectionisme. 
  • Naast Nederlands en Engels beheers ik de Nederlandse Gebarentaal (NGT)
  • Ik ben dol op: Netflixen, een spannend boek lezen, zelfontwikkeling, wandelen in het bos, creatief bezig zijn, lekker eten en gezelligheid.
  • Mijn kwaliteiten zijn: goed kunnen luisteren, zorgzaam, empatisch, betrouwbaar, eerlijk, reflecterend en objectief.
  • Vrienden & collega’s zeggen over mij het volgende: rustig, betrouwbaar, nauwkeurig, een teamspeler, hulpvaardig, geduldig, direct op een prettige wijze, goed georganiseerd, verantwoordelijk en een doorzetter.