Op reis in de Wereld van Verschil

Op vrijdag 15 oktober ben ik als Young Talent Guide op ontdekkingsreis geweest met een groep jongeren tussen de 15 en 17 jaar. Wat was het tof! 

Hoe zag deze dag eruit? Lees snel verder….

We zijn de dag gestart met het bespreken van de reisdoelen: waarom gaan we vandaag op reis in de Wereld van Verschil? En wat kun je vandaag bereiken en leren over jezelf? Ook hebben we samen afspraken gemaakt om echt een veilige sfeer te creëren zodat iedereen ook echt mee kan en wil reizen in de Wereld van Verschil. Daarna kon onze reis echt starten en gingen ze aan de slag!


De leerlingen waren echt enthousiast! Ze mochten zelf een creatie van elk rijk bouwen. Super mooi om te zien hoe elke jongere hier zijn eigen gedachten over heeft. Ook hebben ze eigen gedrag verkent door een mindmap te maken over zichzelf. De woorden in de mindmap kwamen prachtig overeen met de woorden op de wereldkaart. Na de pauze werd eerst een gebeurtenis uit de aula besproken waarbij leerlingen zich meer bewust werden van het begrip perceptie. Perceptie betekent ook wel waarneming en heeft te maken met hoe jij als persoon de wereld ervaart. Voor iedereen is dit anders en hierdoor kan elk mens een situatie anders ervaren. Ook werd het zichtbare gedrag in de aula besproken en de klas werd zich bewust wat bepaald gedrag voor invloed kan hebben op een ander. Dit leverde een prachtig gesprek op en meer begrip voor andere leerlingen. Als afsluiting hebben we als klas positief gedrag van elkaar besproken. Dit zorgde voor veel meer verbinding en begrip in de klas. We hebben een prachtige reis gemaakt! Dit wil ik veel vaker doen… en eigenlijk zouden alle jongeren deze reis moeten maken zodat ze zichzelf beter kunnen begrijpen. Maar ook meer begrip hebben voor andere mensen in hun omgeving.


Enkele uitspraken van leerlingen:
– “ Ik heb mezelf meer leren kennen en ik weet nu beter welk gedrag ik wel en niet fijn vind.”
– “Ik voel me echt thuis in 2 rijken… maar ik heb eigenlijk van alle rijken wel woorden op mijn mindmap staan.”
– “Het was super leuk om te ontdekken hoe anderen mij zien.”
– “Het was best leuk omdat het iets anders is dan we normaal op school doen. Ik heb veel nieuwe woorden geleerd en vooral het bouwen vond ik leuk!”
– “Kunnen we dit nog een keer doen met andere opdrachten?”Wil jij ook op ontdekkingsreis? Wil je meer leren over jouw eigen gedrag en anderen beter kunnen begrijpen? Dat kan! Neem contact met me op. De wereldreis is zowel 1-1 als in een groep mogelijk. Binnenkort zal er meer informatie op deze site komen over deze mooie wereldreis! Volg mijn socials en blijf op de hoogte!